Портрети правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського експонуються у Луцьку

Луцьк, Україна, 10 жовтня 2014 – Відкриття виставки литовського художника Артураса Слапшиса «Портрети правителів та видатних діячів Великого князівства Литовського», приуроченої до 585-ої річниці З’їзду європейських монархів у Луцьку, відбулося у Художньому музеї міста (частині князівського палацу Вітовта), що розташований на території замку Любарта.

У Луцьк колекція завітала на запрошення Луцького міського голови, Президента Асоціації органів місцевого самоврядування «Шлях Гедиміновичів» Миколи Романюка.

Художник Артурас Слапшис розповів, що презентує лучанам 45 портретів князів і видатних діячів Великого князівства Литовського, що охоплюють 300 років історії держави. Ідея проекту у нього виникла давно, коли митець мешкав в Америці. Повернувшись до Литви, він створив декілька портретів найвидатніших князів. Доля звела його з істориками та ініціатором створення цілої колекції картин Антанасом Гедвіласом, результатом чого стало створення 45 портретів та їхнього каталогу (литовською та англійською мовами). Колекція портретів є унікальною, адже більше, ніж половина державних діячів зображені на полотні вперше.

«Історія важлива для відновлення незалежності держави не менше, ніж економіка та культура, – вважає митець. – Історію потрібно знати, тому що багато чорних сил спотворюють її та використовують для того, щоб окупувати інші землі, натравити народи один на одного, що і робить зараз наш спільний недруг», – звернувся до лучан автор виставки.

Артурас Слапшис розповів, що у нього виникла спонтанна ідея – намалювати колекційні поштові марки для України, адже він має досвід створення марок для Литви та готовий зробити це для України.

Окрім цього, він має намір подарувати древньому Лучеську виготовлені ним скульптури Любарта та Гедиміна.

Власник колекції картин Антанас Гедвілас повідомив, що нині знайти художника, який взявся б втілити таку кількість князів на полотні – складно. Він зауважив, що воліє використовувати назву не «власник», а «ініціатор колекції», адже ідея створення її прийшла із відчуття величі литовської історії. Антанас Гедвілас розповів, що народився у замку, яким колись, на його думку, володів князь Гедимін і переніс його із Каршави у Вільнюс. Він хоче, щоб замок у Каршаві включили у перелік фортець Гедиміна.

Голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик наголосив, що 585 років тому народ Лучеська приймав поважних гостей, а городяни добре розуміли, що небезпека, яка чатує за мурами великого міста, потребує серйозної підтримки, єднання. Нині небезпека знову стоїть біля кордонів України, а український народ знову приймає доленосне рішення – через героїзм своїх синів, пролиту кров, підтверджує своє право вибору, право поєднання своєї долі з європейськими народами. Підписання Угоди про Асоціацію з Євросоюзом він назвав продовженням рішень, які приймали наші предки.

Голова Волинської обласної ради Валентин Вітер зазначив, що якби 585 років тому коронація Вітовта відбулась, то була б іншою Європа та могутнішою Україна. Він також подякував братньому литовському народові, який був протягом багатьох століть поряд з нами.

Луцький міський голова, Президент Асоціації органів місцевого самоврядування «Шлях Гедиміновичів»Микола Романюк розповів, що ще торік планували дуже широко відзначити річницю цієї без перебільшення історичної для Луцька та всієї Східної Європи події. Однак в Україну прийшло лихо, війна, тож довелося скасувати заходи з нагоди відзначення річниці З’їзду європейських монархів. «Проте, ми сподіваємось, що в недалекому майбутньому відсвяткуємо річницю цієї події на такому рівні, що відповідає її значенню», - наголосив він.

Микола Романюк вручив Подяки міського голови художнику, автору картин Артурасу Слапшису, власнику колекції Антанасу Гедвіласу, історикам-дослідникам литовських державних діячів Томасу Баранаускасу та Інзі Баранаускієне.

Під час заходу поблизу брами замку гостей зустрічав Луцький Кликун, оголошуючи їх титули. Відкриття виставки супроводжувалося театралізованим дійством, під час якого актори Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру показали сцену «хрещення» князя Любарта та сходження його на князівський престол.

З вітальним словом виступив і Великий князь Литовський Вітовт, образ якого втілив для сучасників гість із Литви, директор Будинку офіцерів у м. Каунас Донатас Мазуркевічус. Він зазначив, що дружба між народами Німану та Дніпра нараховує тисячу років. «Ми довго успішно жили в одній державі, тому що наші правителі дотримувалися принципу «старого не змінюємо, нового не вводимо». На місцевому рівні було самоуправління, вимагалося лише боротися зі спільними ворогами та платити податки. Сподіваємося, що середня сила між Заходом та Росією відродиться та віднайде своє місце. Сьогодні, коли ви захищаєте кордони колишньої спільної держави, ми схиляємо перед вами голову», – наголосив Вітовт.

Музичний супровід святкового дійства здійснював гурт «Львівські менестрелі», який виконує середньовічну музику часів Великого князівства Литовського.

Директор Художнього музею Зоя Навроцька зауважила, що під склепіннями, які дихають нашою історією, за допомогою музики та артистичного слова ми ніби повертаємося в далекі часи, коли тут лунала така ж музика та творилася історія під час З’їзду європейських монархів.

Управління туризму та промоції міста Луцької міської ради (0332)777924, (0332) 777956

Фотоальбом «Виставка портретів правителів та відомих діячів Великого князівства Литовського у Луцьку»